De Gele Trui……

In de wereld van topsport draait alles om het bereiken van de beste resultaten en het leveren van buitengewone prestaties. Om deze doelen te bereiken, moeten atleten niet alleen fysiek getalenteerd zijn, maar ook over de juiste mindset, mentale vaardigheden en begeleiding beschikken.
Het is in deze context dat het verband tussen de Gele Trui, Birkman-assessments en topsport naar voren komt. Hoe meet je die mindset, en mentale vaardigheden en wat is dan met name die optimale persoonlijke begeleiding?

1 juli gaan ze weer van start!

De Gele Trui is een iconisch symbool in de wielersport en wordt sinds 1919 uitgereikt aan de leider in het algemeen klassement van de Tour de France. Het is een felbegeerde trui die de beste wielrenners ter wereld willen veroveren en dragen. Het veroveren van de Gele Trui vereist niet alleen fysieke kracht en uithoudingsvermogen, maar ook de juiste mentale instelling en strategie. Het gaat om het begrijpen van de eigen sterke en zwakke punten, het nemen van risico's, het omgaan met druk, het maken van keuzes en het behouden van een positieve mindset, zelfs in moeilijke omstandigheden. Ook het teamaspect, de samenwerking tussen “kopmannen” en “knechten”, elkaars verwachtingen perfect aanvoelen en aanvullen, resulteert uiteindelijk in de eindoverwinning. Het is een tactisch spel waar zware fysieke inspanningen op het juiste moment, het teamwork en complexe berekeningen samenkomen. Het draait vaak om secondes.

Het Birkman-assessment is een methode die wordt gebruikt om de persoonlijkheidskenmerken, interesses, motivaties en het (stress)gedrag van individuen inzichtelijk te maken. Het geeft inzicht in iemands sterke punten, voorkeuren en gedragsstijlen, evenals hoe iemand omgaat met uitdagingen en stressvolle situaties. Een Birkman-assessment kan atleten en hun coaches beter begrip opleveren van de persoonlijkheden en motivaties van de sporters, waardoor ze effectievere trainings- en begeleidingsstrategieën kunnen ontwikkelen. Ook het teamwork kan met dit assessment efficiënter worden benaderd.
Het assessment kan concreet atleten helpen hun sterke punten en unieke kwaliteiten te identificeren, waardoor ze deze kunnen benutten en maximaliseren. Het kan ook helpen bij het identificeren van mogelijke valkuilen en stressgedragingen die de prestaties kunnen belemmeren.

De Gele Trui vertegenwoordigt de ultieme prestatie in de wielersport.
Als Birkman Professional sla ik ook aan op de kleur. De Birkman methode maakt in z’n rapportage gebruik van 4 kleuren: groen, rood, blauw en geel. Deze kleuren staan voor een aantal persoonlijke eigenschappen die verder in het rapport worden gebruikt en toegelicht. Nu staat geel voor de Analyzer, met eigenschappen als calculatie en affiniteit met cijfers, daarbij voornamelijk met een taakgerichte focus. Ik simplificeer hier het rapport behoorlijk, maar in essentie klopt dit wel. Dit lijken mij bij uitstek de kwaliteiten die, naast een uitstekende conditie, bij wielrenners van de grote wielerrondes passen: het controleren van onderlinge tijdverschillen, de puntentellingen voor sprints, bergetappes, etc. het teamwork, knechtenwerk, om kopmannen op het juiste moment op de juiste plek te krijgen… Geler kan het bijna niet. Zou er bij het kiezen van deze kleur voor de Trui der truien, naar Birkman zijn gekeken? Of… zou Roger Birkman (ook geboren in 1919) naar de Tour hebben gekeken voor het kiezen van kleuren bij zijn methode. Dat zal destijds mede zijn bepaald door zijn persoonlijke scores.

Dan rijst tot slot natuurlijk nu de vraag: ”Hoe zit dat dan bij de "roze trui" ....
Nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden van een Birkman assessment voor jouw (top) sportcarrière?

Veel plezier de komende tijd bij het volgen van de Tour de France 2023.

Meer weten?