vrouw duimen omhoog

WELKE IMPACT HEEFT COVID-19 OP JOU GEHAD?

Covid-19 heeft in 2 jaar tijd veel impact op ons allen gehad. Hoewel we nog niet echt kunnen stellen dat we Covid achter ons hebben gelaten, lijkt de maatschappij toch weer noodzakelijkerwijs een modus te hebben gevonden om hier mee om te gaan. Door oa. vaccinaties lijkt voor de meeste mensen een besmetting minder risicovol en van kortere duur. Tijd om vooruit te kijken.

De impact van Covid op werk- en gezinssituaties is voor iedereen verschillend geweest. Personen die zelf te maken hebben (gehad) met de ziekte of dit in hun naaste omgeving hebben ervaren, hebben spannende tijden doorgemaakt. Maar ook zonder ziekmakende besmetting was de impact enorm, ongeacht leeftijd, achtergrond of werkzaamheden. De langdurige beperkingen en aanpassingen hebben veel energie gekost, wellicht meer dan iedereen zich realiseerde.

Nu “alles weer kan en mag” lijkt het zo eenvoudig om het oude leven weer op te pakken. Niets blijkt minder waar. Voor velen blijkt het heel lastig om weer tot actie over te gaan, de energie en motivatie te vinden, weer terug te komen in een passend ritme.

INZICHTEN MIDDELS BIRKMAN

Een Birkman assessment geeft als enige methode inzicht in de behoefte en verwachtingen van mensen, die de basis vormen voor optimaal functioneren. 9 Specifieke gedragscomponenten worden in dit assessment gemeten. Juist omdat iedereen verschillende behoeftes heeft, had/heeft Covid niet dezelfde impact op iedereen. Maar voor iedereen geldt dat een aantal van deze 9 componenten beïnvloed en/of niet “beschikbaar” is geweest tijdens deze 2 jaar. Dit heeft een grote invloed op (stress)gedrag, zeker wanneer het zo’n extreem lange periode beslaat. Hier kwamen/komen de eventuele medische klachten nog bovenop. Ook de noodgedwongen thuiswerksituaties waren niet voor iedereen optimaal. Werk en privé liepen voortdurend door elkaar en eea. vroeg om veel planning en aanpassingsvermogen. Ook op dit punt verschillen mensen, ook gezinsleden, sterk.

HOE KAN EEN BIRKMAN ASSESSMENT ONDERSTEUNEN?

Op oa. de volgende punten kan een Birkman assessment antwoorden geven.

  • Inzicht krijgen in eigen functioneren, behoeftes en verwachtingen en waarom dit juist nú spanningen opriep/oproept.
  • Wat motiveert mij écht, waar krijg ik (weer) energie van, wat heb ik gemist?
  • Vind ik wat ik doe nog wel leuk, ben ik gedurende de 2 Covid-jaren tot andere inzichten gekomen, wil ik (of moet ik noodgedwongen) het roer omgooien? Ook voor carrièreplanning geeft het Birkman assessment zeer gedetailleerde inzichten.
  • Bij- en omscholing binnen de huidige werkomgeving? Reorganisaties en het hybride werken leiden ook tot een nieuwe structuur. Wat past hierin bij mij en hoe onderbouw ik dit naar mijn werkgever?
  • Life-work balance (hoe vorm te geven?). Zeker een belangrijk aandachtspunt bij thuiswerken.

De verkregen inzichten kunnen vervolgens met de werkgever (of gezinsleden) worden besproken en ondersteunen in hernieuwd optimaal functioneren. ”Het nieuwe werken” gaat niet vanzelf, dat vraagt om een persoonlijke aanpak.

WAAR KUN JE ZELF AAN WERKEN?

  • Energieniveau niet op pijl: wat zijn jouw energizers (meetbaar in Birkman), geef ze prioriteit.
  • Veel gewerkt vanachter de PC, met onvoldoende mogelijkheden tot fysieke inspanning. Het klinkt misschien vreemd, maar ook daar word je heel moe van.
  • Na ruim een jaar, in veel gevallen, ook niet meer de fysieke instelling tot lange werkdagen. Bewust conditie opbouwen.
  • Verlaagde weerstand ivm het bewust afschermen van ons immuunsysteem (in combinatie met een laag energieniveau dus zeer vatbaar voor infecties, griep, etc). Sport, gezonde voeding en beweging helpen bij de opbouw.
  • Teamwork, kan een zeer grote impact hebben op je persoonlijk welzijn. Bij thuiswerken kan dit teamgevoel en alle sociale aspecten ervan erg onder druk staan. Hoe ga je hier mee om? Neem zelf initiatieven tot samenwerken, samen sporten, etc… indien dit een duidelijke behoefte voor je is (meetbaar in Birkman).

LONG COVID

Bovenstaande geldt in nog sterkere mate voor mensen die herstellen van Long Covid. In veel gevallen wordt in overleg met de werkgever een re-integratietraject opgesteld. Ook hier zouden de inzichten dmv. een Birkman assessment kunnen ondersteunen. Het geeft ook in deze situatie inzicht in verwachtingen, optimale werkomgeving en ondersteuning. Vanzelfsprekend kan Birkman de medische aspecten en klachten niet wegnemen. Het assessment zou echter zeker helpen bij het opstellen van een realistisch herstel- en re-integratie-traject, geheel passend bij de behoefte van de betrokkene. Het zou ook de werkgever helpen in het begrijpen van de medewerker en het faciliteren van zijn/haar terugkeer.

Ook werkgevers worstelen met deze problemen. Het behouden en ondersteunen van werknemers heeft bij de meesten zeker de aandacht, mede gezien het feit dat momenteel veel vacatures lastig ingevuld kunnen worden. De juiste persoon, met de juiste motivatie, kennis en ervaring op de juiste plek krijgen en behouden is dus voor iedereen een prioriteit geworden. Wanneer het bovenstaande vragen oproept, of voor veel herkenning zorgt, dan licht ik in een persoonlijk contact zo nodig nog graag e.a. toe.

MEER WETEN OVER DE BIRKMAN METHODE?

“Stress is not what happens to us. It’s our response to what happens. And response is something we can choose.”

Maureen Killoran

ASSESSMENTS VOOR INDIVIDUEN EN TEAMS

PERSOONLIJK ASSESSMENT

Krijg als individu een verdiepend zelfinzicht.

GROEPSASSESSMENT

Krijg inzicht in de kracht en aandachtspunten van teams.

MEER WETEN OVER DE BIRKMAN METHODE?

Neem vandaag nog contact met ons op.