Afbeelding topsport carriere hockey

TOPSPORT ASSESSMENT

Topsporters staan vaak voor lastige dillema’s bij het stellen van de juiste prioriteiten en het vinden van de ideale balans tussen trainen, wedstrijden, studie en/of een baan. Een Birkman assessment kan helpen bij het vinden van een ideale persoonlijke balans.

Meer info over onze assessments

BALANS SPORT-SCHOOL-CARRIERE

(Top)sporters hebben een lang traject te gaan voordat ze op topniveau kunnen presteren. Dit traject begint al vroeg, meestal tijdens de schoolperiode, en het combineren van studie met topsport is niet altijd eenvoudig.
In Nederland zijn er gelukkig diverse scholen en opleidingen die deze uitdaging hebben onderkend en die het studieprogramma in overleg met trainers en begeleiders van de sporters afstemmen op de trainings- en wedstrijdprogramma’s en zo tot een evenwichtig les-en sportprogramma proberen te komen. Dit vraagt om maatwerk. Goede voorbeelden van deze werkwijze zijn de diverse LOOT-scholen door het gehele land.
Weinig sporters kunnen of willen na hun sportcarrière ook hun werk vinden in de sportomgeving. Een (beroeps)opleiding, naast de sportcarrière is dus van belang.
Het vraagt om een duidelijke, passende planning waarin alle aspecten op het juiste moment de juiste prioriteit krijgen.

SAMENWERKING SPORTER-COACH-TRAINER

Voor begeleiders is het belangrijk om persoonlijke verwachtingen van sporters te kennen om hier optimaal gebruik van te kunnen maken. Naast de trainingen op sport-specifiek terrein, is het mentale aspect minstens zo belangrijk. Ook communicatie, energieniveau, diversiteit in activiteiten en wijze van structuur aanbrengen zijn zeer persoonlijk.
In samenwerking op individueel- of op teamniveau zijn wederzijds begrip, acceptatie en aanpassingsvermogen mede de sleutel tot resultaat. Vaak is men lang zoekende naar de optimale benadering. Een Birkman rapport kan met heldere scores en grafieken in zeer korte tijd veel verduidelijken betreffende oa. bovengenoemde punten. Het rapport helpt dus bij het tot stand komen van een goede samenwerking tussen sporters (onderling) en hun begeleiders.

TEAMWORK

Waar liggen de individuele kwaliteiten, wat begrijpen we van elkaars verwachtingen, wie kies je als teamcaptain, en waarom? Wie zijn de verbinders, hoe motiveer je je spelers? Wat kunnen spelers voor elkaar betekenen? Door de individuele rapporten van de teamleden samen te voegen in een teamrapport, krijgt men een zeer goed beeld van de kracht en de aandachtspunten van het team. Een groepsrapport laat zien hoe sterk het team mentaal is en, met name, wat er gebeurt onder stress. Het verschaft coachingsrapporten aan trainers en coaches. Aanwijzingen en communicatie in het algemeen kunnen hierdoor doeltreffender worden.

RICHTING EEN CARRIERE

Sporters zijn doorzetters, laten zich niet snel uit het veld slaan en kunnen alles in het teken zetten van dat éne doel.
Ze zijn gewild in het bedrijfsleven vanwege hun gedrevenheid, hun absolute wil om te slagen en hun ervaring in het kunnen omgaan met tegenslagen.
Dat neemt niet weg dat ze het daarmee alléén niet redden. Men zal toch ook de nodige kennis/opleiding moeten hebben doorlopen, maar weinigen kunnen na hun sport carrière naadloos doorstromen in een professionele carrière, als bijvoorbeeld trainer.
En zelfs dan zal men aanvullende opleidingen moeten volgen.
Bij het kiezen van een vervolg carrière is het niet altijd even duidelijk in welke beroepsgroepen men optimaal gebruik zou kunnen maken van de verworven resultaten en ervaringen. Onderdeel van het Birkman rapport is het carrièreplanning gedeelte waarin het persoonlijke profiel wordt vergeleken met profielen van beroepsgroepen.

WAAROM EEN BIRKMAN ASSESSMENT?

Eén Birkman assessment kan helpen bij het inzichtelijk maken van alle bovengenoemde aspecten. Het verduidelijkt verwachtingen en behoeftes en verklaart gedrag. Het geeft inzicht in de wijze van communiceren, de wijze waarop men ideaal diverse verplichtingen plant, het persoonlijke energieniveau, de wijze waarop men ideaal leert en optimaal in een team functioneert en, tot slot, met het maken van keuzes in beroepsrichtingen.
Tevens geeft het coaches en begeleiders (ook ouders) essentiële handvatten voor een optimale, “tailormade” begeleiding.

ERVARINGSDESKUNDIGE

Als ex-topsporter en trainer/coach onderschrijf ik het belang van het bovenstaande. Met vallen en opstaan heb ik veel geleerd. Graag had ik destijds een persoonlijk assessment gehad om op terug te vallen. Het had wellicht veel onnodige missers, miscommunicatie en (goedbedoelde) verkeerde trainingsschema’s gescheeld. Het had zeker geleid tot efficiënter trainen in combinatie met studie en een baan.
Ieders behoefte hierin is verschillend; coaches, trainers, docenten weten dit, maar wat is het handig wanneer dit in overzichtelijke scores toegankelijk en blijvend van waarde is in de vorm van een Birkman rapport.

Indien je als coach of (top)sporter benieuwd bent geworden naar de mogelijkheden voor jou en/of je team, neem dan contact op. Gezamenlijk kunnen we kijken naar de wensen en bijpassende mogelijkheden om een efficiënte en effectieve aanpak te realiseren.

WIL JE MEER INZICHT IN JEZELF ALS (TOP)SPORTER?

“Wat heb je nu liever? Eén goed 11-tal of elf goede 1-tallen?”.

Johan Cruijff, Voetballer

ASSESSMENTS VOOR INDIVIDUEN EN TEAMS

PERSOONLIJK ASSESSMENT

Krijg als individu een verdiepend zelfinzicht.

GROEPSASSESSMENT

Krijg inzicht in de kracht en aandachtspunten van teams.

MEER WETEN OVER DE BIRKMAN METHODE?

Neem vandaag nog contact met ons op.