Start Studie

Start een nieuwe studie met een Birkman assessment

Deze week starten ruim 200 studenten uit 15 landen met hun studie aan de Hotelschool Den Haag, verdeeld over 2 vestigingen, Den Haag en Amsterdam. Deze start houdt in dat ze het eerste jaar intern samenwonen. Kortom, nieuwe studie, vaak een nieuw land met nieuwe gewoontes en nieuwe kamergenoten. Dat is best veel in 1 week. Echter, iedereen is enthousiast, ze hebben voor deze opleiding gekozen en ze hebben een selectieprocedure doorlopen om te kunnen starten.

Een van de eerste activiteiten op het introductie- en lesprogramma is het invullen van de vragenlijst voor een Birkman Assessment. De Hotelschool is vrij uniek met het aanbieden van een dergelijk assessment aan alle startende studenten (en ook aan medewerkers). Met name de Birkman Methode maakt verwachtingen, behoeftes en gedrag erg inzichtelijk. Het is een ideale tool om elkaar in korte tijd beter te leren kennen, maar ook in ruimere zin zeer waardevol in een Hbo-opleiding. Eenieder krijgt zijn/haar eigen rapport en tijdens diverse workshops worden deze rapporten verder toegelicht.
Tijdens een Hbo-opleiding vinden veel opdrachten en projecten plaats in teamverband. Studenten zijn dus van elkaar afhankelijk om deze opdrachten tot een succesvol einde te brengen. Elkaar dus snel beter leren kennen, elkaars sterke en minder sterke punten inzichtelijk krijgen en bespreekbaar maken helpt en draagt dus bij aan een effectievere samenwerking. Het kan ook veel frustratie binnen een team voorkomen. De Hotelschool ziet al ruim 10 jaar de meerwaarde van dit assessment, heeft daarom ook geïnvesteerd in het laten opleiden van docenten tot Birkman Professionals. Hierdoor kunnen studenten in diverse stadia van hun opleiding terugvallen op dit persoonlijke assessment en bij diverse docenten aankloppen voor advies of toelichting.
Dit assessment komt in de diverse fases van de opleiding terug, aangezien de informatie in het rapport veelzijdig is en op verschillende momenten inzichten kan verschaffen. Vanzelfsprekend staat dit assessment naast het ontwikkelen van skills, kennis en ervaring. Het ondersteunt.
Hoe wordt het Birkman assessment precies gebruikt binnen deze opleiding?

Fase 1

Start van de opleiding met als doel om na dit jaar het Propedeuse te behalen. Studenten zijn toegelaten en komen binnen met andere studenten uit verschillende landen. Ze zijn willekeurig ingedeeld op kamers, waarbij alleen wordt gelet op een internationale mix, en moeten afspraken maken met medebewoners over het schoonhouden van hun gang, het gebruik van keukens, etc. Daarnaast gaat direct het onderwijs van start, waarbij ook de teams waarin vaak wordt samengewerkt willekeurig zijn samengesteld. Snel ervaren en inzichtelijk krijgen wat je aan elkaar hebt, maar ook wat je zelf nodig hebt in deze nieuwe woon- en leeromgeving is dus van groot belang.
Tijdens dit eerste jaar komen ook 10 weken praktijkervaring aan bod. Van studeren, gaat het ineens over in 40-urige werkweken waarin je in een realistische werksituatie ineens “collega’s“ wordt en je op een andere wijze moet samenwerken. Dit alles ter voorbereiding op een externe, internationale 1e stage van 19 weken bij een stagebedrijf, hotel of restaurant, in het topsegment. Wat voor verwachtingen heb je van jezelf, wat verwacht je van een stagebedrijf en de stagebegeleiding? Wat heb jij nodig? Ook hier wordt weer gekeken naar de scores uit het persoonlijke Birkman assessment.

Fase 2

De 2e fase van de opleiding is met name gericht op managementvaardigheden, het betreft tenslotte een managementopleiding. Ook hier komen de verkregen inzichten van het assessment terug. Hoe gedraag ik mij in een groep, wat voor type manager ben ik, wat verwacht ik van anderen en wat kunnen ze van mij verwachten, welke leiderschapsstijl heb ik, wat motiveert mij en hoe laat ik dit in mijn dagelijkse gedrag zien?

Fase 3

Tot slot, in de 3e fase van de opleiding is de management stage en daarna de start van een carrière aan de orde. Ook hier geeft het assessment rapport diverse inzichten. Inmiddels zijn studenten vele ervaringen rijker en hebben de meesten al een redelijk helder beeld van hun ideeën en wensen betreffende een carrière. Dit is lang niet altijd in een Hospitality gerelateerde omgeving. Bij het vinden van de juiste stage en/of baan, geeft het assessment inzichten in mogelijke beroepsrichtingen, waarin men (ook) goed zou kunnen functioneren, waar de werkomgeving aansluit bij persoonlijke verwachtingen (naast wederom, skills, ervaring en diploma’s). Dit maakt het mogelijk om op een andere wijze naar vacatures te kijken en bij interesse, ook onderbouwd te kunnen solliciteren.

Dit assessment dat de Hotelschool aan alle studenten aanbiedt als onderdeel van de opleiding, is natuurlijk op eigen initiatief individueel aan te vragen. Denk je dat zo’n rapport je zou kunnen helpen bij de start van je studie, ongeacht het niveau, en vervolgens bij het plannen van je carrière? Neem gerust vrijblijvend contact op en stel jouw specifieke vragen.

Meer weten?